Accordeon

**(Gemaakt door Marcel Tils)
Een accordeon is een blaasinstrument. Rechts zitten de klavieren en links zitten de bassen. Als je hem open en dicht doet dan kom er lucht in en uit. Met toetsen maak je tonen.

Je hebt ook nog verschillenden merken:
Fantini
Weltmeister
Dino baffetti
Serenelli
O.R.A.
Bohemia
Guerrini
Copperini
Paoloni
Roland
Beltuna
Delicia
Rossini
Sem
Harmona
Hohner

Melodiebassen

Rond 1960 wordt het accordeon steeds meer vanzelfsprekend in (moderne) klassieke muziek gebruikt.

Voor gebruik van het accordeon in de klassieke muziek is de gebruikelijke baskant onpraktisch en zeer beperkt. Daarom heeft men een nieuw systeem ontwikkeld waarmee men hetzelfde bereik heeft als een piano. Het systeem heet melodiebassen en is ontworpen na de Tweede Wereldoorlog. Om polyfone stukken ook met gebruik van de linkerhand te kunnen spelen worden accordeons tegenwoordig uitgerust met een convertor waarmee de baskant op dezelfde wijze gaat fungeren als een knopaccordeon. Met een grote registerachtige knop kan de baskant omgeschakeld worden tussen melodiebassen en akkoorden. Deze melodiebassen worden ook wel baritonbassen genoemd. Bij oudere accordeons worden de melodiebassen vóór de gewone bassen geplaatst.

Cassotto

De grotere en duurdere accordeons kunnen zijn uitgerust met een cassotto (klankkamer) waarbij de trillende lucht via een extra compartiment geleid wordt in plaats van direct de accordeon te verlaten. Hierdoor wordt de klank minder scherp en ontstaat er een warmere toon. Een cassotto wordt doorgaans aan de 8-voet en 16-voet registers gekoppeld.

bron: www.wikipedia.com**

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License