De Noordpool

De geografische noordpool van een planeet is het noordelijke snijpunt van de omwentelingsas met het oppervlak. de noordpool ligt in de Noordelijke IJszee.

Als eerste persoon die de geografische noordpool bereikte geldt in het algemeen Robert Edwin Peary, Matthew Henson en vier Inuit genaamd Ootah, Seegloo, Egingway, en Ooqueah (op 6 april 1909). Die aanspraak is echter omstreden, zie eerste mens op de Noordpool voor een overzicht.

Leven op de noordpool
Op de noordpool leven de eskimo’s. Ook wel Inuit genoemd. Omdat het hele jaar alleen maar vlees en vis te vinden is, leven de Inuit op een dieet. Een onderzoek heeft bewezen dat het dieet van een Inuit ervoor zorgt dat je moeilijker kanker of diabetes kan krijgen. Dat komt doordat de huid van een walvis en het lever van een zeehond evenveel vitamine C bevat als een sinaasappel. Maar in de paar maanden dat het zomer is verzamelen ze ook planten en bessen. Voor de jacht gaat de sjamaan meestal mee. De sjamaan is de brug tussen onze wereld en de geestenwereld. Hij wordt ook wel de angákoq genoemd. Een Inuit gelooft dat de dieren een geest in zich hebben. Meestal is die geest boos en dan komt de sjamaan met z’n tupilak. Een tupilak is een ivoren beeldje van een monster. Dit beeldje moest de echte tupilak tot leven wekken. Tupilak is de geest die de vijand kan vervloeken. Zo vangen de Inuit bijna al hun eten. Hoe groter en belangrijker het dier voor de stam is, hoe meer rituelen van vooraf. Bijna iedereen denkt dat de Inuit alleen in iglo’s wonen. Eigenlijk word de iglo alleen gebruikt als een Inuit moet overnachten. De meeste Inuit wonen op de toendra in een houten
huis.

noordpool
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License