Hersenen

Heel vroeger geloofden de mensen dat het hart het lichaam bestuurde. Ze dachten dat alles wat je voelde, bijvoorbeeld plezier of verdriet, in je hart gebeurde, omdat je je hart kunt voelen bonzen als je bang of bezorgd bent. Daarom zeggen de mensen nog steeds dingen als: ‘In mijn hart weet ik dat het in orde is’. Tegenwoordig weten we dat het hart niets anders is dan een spier die bloed rond pompt. Het wordt bestuurd door de hersenen. En niet alleen het hart , het hele lichaam staat onder leiding van de hersenen.

De hersenen zijn een roze-grijze, weke massa die wel wat op pudding lijkt. Ze wegen ongeveer anderhalve kilo. Aan de buitenkant zijn de hersenen gegroefd en binnenin zijn ze hol en gevuld met vocht. Erg interessant ziet het er allemaal niet uit. Zelfs door de sterkste microscoop zie je weinig anders dan een web van zenuwcellen. Nog maar sinds kort weten de geleerden iets van de manier waarop al die cellen met elkaar samenwerken.

De hersenen wegen ongeveer een-vijftigste van het lichaamsgewicht, maar gebruiken wel een-vijfde van alle energie van het lichaam. Ze zitten ingewikkelder in elkaar dan de beste computer ter wereld. Je hersenen denken en bevatten al je herinneringen, gedachten en gevoelens. Hier is het dat je leert, weet, raadt, bedenkt, schat, voelt, onthoudt, herinnert en nog veel meer; kortom hier zit je hele geest

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License