Judo

[judo is een verdedigings sport]
je heb verschilende banden
dit is de volgorde:

6e Kyu wit rok-kyu
5e Kyu geel go-kyu
4e Kyu oranje yon-kyu of shi-kyu
3e Kyu groen san-kyu
2e Kyu blauw ni-kyu
1e Kyu bruin ichi-kyu
1e Dan zwart sho-dan
2e Dan zwart ni-dan
3e Dan zwart san-dan
4e Dan zwart yon-dan
5e Dan zwart go-dan
6e Dan zwart (rood-wit) roku-dan
7e Dan zwart (rood-wit) shichi-dan (nana-dan)
8e Dan zwart (rood-wit) hachi-dan
9e Dan zwart (rood) ku-dan
10e Dan zwart (rood) ju-dan
12e Dan wit (brede band) juni-dan

met een wedstrijd heb je ook nog punten een ippons (het hoogste)dat betekend dat je hebt gewonnen!!

**Judo is geboren uit Jiu-jitsu rond 1882 en daarom is Jiu-jitsu de moeder van het judo.

De nieuwe technieken werden bedacht en deze werden vaak geheim gehouden om de vijand te verrassen. Creativiteit is het meest menselijke kenmerk en dat blijkt ook hier. Vele vechttechnieken in de wereld vertonen overeenkomsten zonder dat men elkaar beïnvloed heeft. Dat is geen wonder, want elke valide mens heeft slechts twee armen en twee benen als voornaamste wapens en daar kan men een beperkt aantal handelingen mee verrichten. Het wapentuig dat men daarnaast gebruikte was zo veel mogelijk vernietigend. Wapens die veel bloed doen vloeien waren het meest populair. Men gebruikte o.a dit is Een Afkortingwerpwapens, zoals speer en knots, en steekwapens, zoals dolk en zwaard en schietwapens, Zoals boog en katapult, en ten slotte de vuurwapens, zoals pistool en geweer. Behalve het hanteren van het wapentuig is men altijd bezig geweest om ook lijfelijke vechttechnieken te ontwikkelen.

Sinds er vuurwapens in het westen zijn toegepast werden minder fysieke zelfverdedigingstechnieken ontwikkeld. Na zoveel beschavingen en evenzoveel ervaringen uit de ellende die de moderne wapens kunnen veroorzaken, zouden wij denken nu in de 21ste eeuw een hoge geestelijke beschaving bereikte hebben. Het blijkt dat dit slechts een utopie is. Onze opgebouwde beschaving is een laagje vernis is dat snel afbladdert. Door oude afbeeldingen, als prenten, muurschilderingen, vaasschilderingen, beelden en geschreven teksten zien wij dat veel volken zich met zelfverdediging bezig hielden. In elke beschaving is een eigen stijl te herkennen. Bijvoorbeeld in Griekenland en Egypte ontwikkelde zich het vuistvechten en worstelen, in China het Wushu in Thailand het 'muy-thai-boksen', en in Japan o.a het Karate en 'Jiu-jitsu'.

De zelfverdedigingsvorm Jiu-jitsu is in Japan zeer lang bestudeerd, omdat het feodaal stelsel daar veel langer overeind bleef dan in het westen. Ook het gebruik van vuurwapens kwam veel later. De Samurai hebben een aantal eeuwen lang Jiu-jitsu ontwikkeld en in desho's, geheime geschriften, bewaard. In de strijd met een tegenstander moest men instaat zijn zonder wapens te vechten: kumi-uchi. Deze samurai verdedigden hun meester en bewaarden de orde in hun gebied. Zij waren sterk gebonden aan ongeschreven wetten, de bushido. Behalven door deze bushido waren de samurai ook zeer beïnvloed door het boeddhisme, dat het shintoisme verdrongen had. Beheersing, bezinning en non-materieel stonden daarom hoog in de levenscode van de samurai. Een vertegenwoordiger van deze levenshouding is de legendarische volksheld Musashi, die nu nog voortleeft in de harten van de moderne Japanner.

Interessanten zijn de principes die men in de zelfverdediging hanteerde:

- Laat de geest het lichaam regeren - Let altijd op de ogen van de tegenstander - Techniek staat boven kracht - Beweeg soepel en eenvoudig - Houd het lichaamzwaartepunt laag - Breng de tegenstander uit balans - Blijf zelf in balans

Een van de serieuze studenten in het Jiu-jitsu was Jigoro Kano, die in het boek staat als de uitvinder van het judo.**
judo

hier is de site van budo(daar zit van alles in onderandere judo) sport van geel
http://www.budosportvangeel.nl/

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License