Neushoorn

(gemaakt door Marcel)

Er zijn vijf familie soorten grote zoogdieren, die voorkomen in Afrika en Azië en worden door de hoorn (een of twee, naargelang de soort) op zijn kop.
Er zijn nog vijf soorten neushoorns, waarvan de meeste in meerdere of mindere mate bedreigd worden in hun voortbestaan. De hoorn is namelijk in China zeer gewild als medicijn met potentieversterkende eigenschappen. Ook in Jemen maakt men graag mesheften uit het materiaal. De hoorn bestaat uit keratine net als onze nagels en haren en is dus niet van been.
de witte neushoorn

De witte neushoorn is een groot dier met een dikke, bleekgrijze huid en een kort staartje met stijve haren aan de uiteinde. Hij is niet lichter van kleur dan de zwarte neushoorn. De witte neushoorn dankt zijn naam aan een verkeerde vertaling door de Engelsen van het wyd, wat "wijd, breed" betekent en niet "wit". In het Afrikaans is de foute vertaling trouwens ook weer overgenomen: men noemt de neushoorn daar renoster en de witte neushoorn witrenoster. Wijd slaat op de lippen, die bij de witte neushoorn inderdaad breed zijn, terwijl de lippen van de zwarte neushoorn eerder puntig zijn. Deze lippen gebruikt de witte neushoorn om te grazen, terwijl de puntige lip van de zwarte neushoorn hem beter in staat stelt om bladeren en twijgen te plukken.
De witte neushoorn heeft een lange, rechthoekige kop, waarbij vooral het voorhoofd lang is. De oren zijn groot en ovaal en de ogen klein. Het zichtvermogen is vrij slecht ontwikkeld, de reuk veel beter. De witte neushoorn heeft twee hoorns op zijn neus, gemaakt van keratine. De voorste hoorn is het grootst, gemiddeld zestig centimeter lang. De achterste hoorn is kleiner en dikker.
De witte neushoorn wordt groter dan de zwarte neushoorn. Hij wordt 360 tot 420 centimeter lang. De staart wordt 80 tot 100 centimeter lang en de schofthoogte is 170 tot 185 centimeter. Mannetjes zijn een stuk groter dan de vrouwtjes. Worden vrouwtjes zo'n 1400 tot 2000 kilogram zwaar, mannetjes kunnen 2000 tot 3600 kilogram zwaar worden

neushoorns in de beelden van kunst

De neushoorn, als ontzagwekkend dier, heeft kunstenaars al vele eeuwen lang geïnspireerd. In Afrika zijn ze zelfs al gevonden in rotsschilderingen die teruggaan tot het 7e millennium v.Chr..

Bijna 500 jaar geleden, in 1515, gutste Albrecht Dürer zijn thans wereldberoemde "Rhinocerus" uit een blok hout. Een afdruk die hij daarvan maakte, is tegenwoordig te bewonderen in Londen, op een prominente plaats in het British Museum.

Nog weer later, in de 18e eeuw, was het met name de neushoorn Clara die kunstenaars tot de verbeelding sprak.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License