Olympische Spelen

De Olympische Spelen

'Meedoen is belangrijker dan winnen'. Tenminste, dat wordt gezegd over de Olympische Spelen. Duizenden sporters van over de hele wereld strijden hier om de medailles én natuurlijk om de eer. Want wie eenmaal goud tijdens de Olympische Spelen heeft gewonnen, wordt nooit meer vergeten.
De eerste 'moderne' Olympische Spelen werden in 1896 in Athene gehouden. Toch zijn de Olympische
Spelen al veel ouder.
medailles

Olympia
In 1896 zijn in Griekenland de eerste moderne spelen gehouden. Maar dit zijn eigenlijk niet de allereerste Olympische Spelen. Deze zijn namelijk meer dan 2700 jaar geleden gehouden.
De eerste Olympische Spelen worden gehouden in het plaatsje Olympia. Daar komt dus ook de naam "Olympische Spelen" vandaan.
olympia

Zeus
Er zijn meerdere verhalen over het begin van de Olympische Spelen. Bijna al deze verhalen hebben te maken met goden.
De Grieken geloofden vroeger namelijk in het bestaan van verschillende goden (Mythologie). De meeste mensen geloven dat de Olympische Spelen zijn bedacht om de oppergod Zeus te eren.
Met dit grote sportfestijn wilden ze hem bedanken voor zijn hulp tijdens gevechten.

Hardlopen
De eerste keer bestaan de Olympische Spelen maar uit één wedstrijd. Dit is een hardloopwedstrijd. De lengte die de sporters moeten hardlopen is 600 keer de voet van Zeus. Dit is in totaal bijna 200 meter! De sporters van tegenwoordig kunnen deze afstand binnen twintig seconden rennen.
Het sportgedeelte van de Olympische Spelen was toen dus snel afgelopen! Maar de Spelen duren in die tijd vijf dagen lang. De rest van de dagen gaan de Grieken Zeus eren. De mensen bidden en offeren ossen.
oud

Succes
De Olympische Spelen zijn die eerste keer een groot succes. De Grieken besluiten dan ook om dit sportfestijn elke vier jaar te houden.
In de jaren daarna komen er ook andere sporten bij zoals voetbal speerwerpen, hardlopen, worstelen, verspringen, discuswerpen, boksen en paardenraces. Er zijn meer Olympische sporten op dit moment.
hardlopen

Olympische Vrede
In die tijd zijn er nogal wat ruzies en oorlogen. Maar zolang de Olympische Spelen duren, is er vrede. Dit wordt ook wel de Olympische Vrede genoemd.
Dat betekent dat tijdens de spelen alle ruzies en oorlogen verboden zijn. Zo kan iedereen veilig van de Olympische Spelen genieten.

Naakt
Alleen mannen mochten meedoen aan de Olympische Spelen. Ook in het publiek zitten voornamelijk mannen. Dit komt omdat alleen vrouwen die niet getrouwd zijn, mogen kijken.
Voor getrouwde vrouwen is het Olympisch stadion verboden. Dit heeft te maken met de sportkleding van de mannen. Zij dragen namelijk helemaal niets!
De mannen zijn naakt, omdat dan niemand kan twijfelen over hun geslacht. Zo weten de Grieken zeker dat er niet stiekem vrouwen meedoen aan de Olympische Spelen.

Verboden
Elke vier jaar worden de Olympische Spelen gehouden. Zelfs wanneer de Romeinen Griekenland veroveren, blijft het sportfestijn gewoon doorgaan.
Maar dan komt de Romeinse Keizer Theodosius I aan de macht. Hij wil geen Olympische Spelen meer en daarom verbiedt hij ze.

Moderne Spelen
De Franse edelman Pierre de Coubertin bedenkt de moderne Olympische Spelen. Dit doet hij aan het eind van de negentiende eeuw.
Het idee van Pierre de Coubertin is om een eerlijke sportwedstrijd tussen landen te organiseren. Hiervoor zijn de Olympische Spelen uit de oudheid zijn grote voorbeeld.
In 1896 is het zover. Dan zijn de eerste moderne Olympische Spelen in de Griekse hoofdstad Athene.

Gezellig
Ongeveer 300 sporters uit dertien verschillende landen doen mee aan deze eerste Olympische Spelen. Ook nu zijn er alleen maar mannen. Vrouwen mogen nog niet meedoen.
Het sporten is op dat moment nog heel erg in opkomst. Daarom is het die eerste keer meer een soort gezellige bijeenkomst, maar dan wél met een sportief tintje.

Verandering
Er verandert steeds meer. Vanaf 1912 mogen ook vrouwen meedoen en er komen steeds meer sporten bij. Vanaf 1924 worden er zelfs aparte winterspelen gehouden.
Nu zijn er dus één keer in de twee jaar Olympische Spelen. Maar dan wel om en om, dus de ene keer zomerspelen en de andere keer winterspelen.
Ook de paralympics bestaan nog niet zo lang.

Het Internationaal Olympisch Comité
De Olympische Spelen worden georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Deze organisatie beslist ook waar de Spelen worden gehouden. Voor de Olympische spelen van 1928 wijst het IOC Amsterdam aan. Maar de Nederlandse regering wil hier niet aan meebetalen. Daarom houdt het Nederlandse gedeelte van het IOC een collecte onder de inwoners van Nederland. Hiermee wordt zoveel geld opgehaald, dat de Spelen toch kunnen doorgaan.
ringen1

Oorlog
Toch zijn de Spelen een paar keer niet doorgegaan. Dit had dan te maken met een oorlog.
Zo worden de Spelen van 1916 afgelast vanwege de Eerste Wereldoorlog en de Spelen van 1940 en 1944 gaan niet door vanwege de Tweede Wereldoorlog.

Vlag
Op de Olympische vlag staan vijf gekleurde ringen. Het aantal ringen staat voor de vijf werelddelen. Dat de ringen door elkaar lopen laat de verbondenheid van deze vijf werelddelen zien.
De kleuren zij blauw, zwart, rood, geel en groen. Deze zijn gekozen omdat in alle landenvlaggen altijd in ieder geval één van deze kleuren zit. Met de rood-wit-blauwe vlag heeft Nederland dus zelfs twee kleuren die terug komen in de Olympische vlag.

Vuur
Een belangrijk symbool van de Olympische Spelen is het Olympisch vuur. De laatste jaren begint dit vuur in Olympia. Hier wordt dan een fakkel aangestoken.
Deze fakkel wordt van sporter op sporter overgegeven en maakt zo een reis over de hele wereld. De fakkel eindigt in het stadion waar de Olympische Spelen worden gehouden. Dit jaar waren er veel demonstraties bij het overdragen van de fakkel omdat China niet goed omgaat met de mensenrechten. De spelen van dit jaar vinden plaats in Beijing.
De Olympische Spelen kunnen pas officieel beginnen als het Olympisch vuur in het stadion is aangestoken.De eerste keer dat het Olympisch vuur te zien was, was in 1928 tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam.

Mascottes

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License